Jordi Portabella ha denunciat aquesta tarda “les preses de pèl” que fa l’Estat espanyol en relació a Catalunya i la seva capital pel que fa el deute, al PIB i a les beques per a joves. Davant de l’oficina de l’Agència Tributària de la Plaça Letamendi (Eixample), l’alcaldable d’Unitat per Barcelona ha resumit la proposta fiscal de la coalició: “volem passar de la dependència econòmica a la independència econòmica”.
Acompanyat dels candidats de Democràcia Catalana, Joan Laporta i Anna Arqué, i de Reagrupament Ignasi Planas a més d’Ester Capella d’Esquerra, Portabella ha explicat que “hi ha motius molt clars on es pot visualitzar i identificar una presa de pèl en el tracte fiscal que té Catalunya i en els diners que rebem com a comunitat autònoma i com a ciutat”. “La presa de pèl” s’ha escenificat davant de l’Agència Tributària a Barcelona, on un voluntari de campanya de la coalició li han tallat el cabell.
“L’Estat espanyol ens prèn el pèl amb el deute”
Portabella ha explicat que del deute total de les administracions públiques de l’Estat el 76,4% correspon a l’administració central, mentre que només el 18,1% i el 5% corresponen a les administracions autonòmiques i municipals. Pel candidat d’Unitat per Barcelona “qui ha portat a una situació de risc econòmic al conjunt dels ciutadans de l’Estat espanyol és el govern de Madrid”. El republicà ha recordat que “aquestes són xifres del banc d’Espanya”
“Madrid ens guanya 5 a 0 amb el deute”
Tal i com ha explicat Portabella, “mentre Barcelona té al voltant de 650 milions de deute, Madrid el té de 7.000 milions. És a dir, dins del deute de tots els municipis de l’Estat, Madrid representa ella soleta una quarta part”. En aquest sentit, el candidat del “tercer espai”, ha denunciat el tracte discriminatori que rep la capital de Catalunya dient que “Barcelona rep el mateix tipus de finançament que qualsevol municipi de l’Estat que té més de 75.000 habitants”.
Tot seguit ha explicat que “amb la Carta Municipal tenim, però, una clàusula de capitaliat cultural”. Portabella ha volgut posar sobre la taula que “aquest any la clàusula representa els mateixos diners que l’Estat aporta al Museo Princesa Sofia de Madrid i 3 vegades menys que el que aporta l’Estat al Museo del Prado, és a dir, ens prenen el pèl”.
“Volem que es compleixi la Carta Municipal”
Portabella ha demanat que es compleixi la Carta Municipal. “Volem que es doti a Barcelona d’un percentatge de diners que sigui significatiu a nivell de capitalitat cultural i que no sigui ridicula. En segon lloc, que tinguem com a capital una participació en els impostos directes i indirectes, que hi hagi una relació bilateral entre l’Ajuntament i l’Estat. I tercer, reclamem que es tingui en compte que Barcelona ha fet bé la seva feina ja que el nostre nivell de sanejament econòmic és infinitament més alt que Madrid.”.
Catalunya pateix les conseqüències de l’espoli fiscal
“Com bé saben, Catalunya participa en el PIB estatal en un 18,7%. En canvi, Hisenda recapta a Catalunya el 20,4% en els impostos directes. I el 19% en els impostos indirectes. Això vol dir que es produeix un dèficit fiscal a l’entorn dels 22.000 milions d’euros l’any, que equival al triple del deute que té Catalunya en aquests moments. Per tant, ens prenen el pèl”, ha reblat de nou Portabella.
Finalment, Portabella ha volgut posar un exemple tangible d’aquestes “preses de pèl”: “Aquesta presa de pèl es veu clarament en aspectes que afecten a la joventut com és en les beques”, ha dit. En paraules del sobiranista, “nosaltres rebem un 9% del conjunt de les beques que s’atorguen al conjunt de l’Estat, que està molt per sota de la mitjana per comunitat autònoma que és de 2 dígits. La mitjana de diners que hi ha per beques a Catalunya és de 93euros, mentre que la mitjana estatal és de 144, és a dir, ens prenen el pèl”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada